top of page
  • Writer's picture Aivaras Rastenis

Įdarbinimo be CV startuolis sudomino investuotojus


Vadinamoji „Atviros samdos“ (angl. „open hiring“) koncepcija, kai žmonės samdomi be CV, regis, įgauna pagreitį ir Lietuvoje. Tokias paslaugas siūlantis startuolis „NO-CV“ pritraukė 320.000 Eur investiciją.


Gediminas Vilčiauskas, idėjos sumanytojas ir vystytojas, sako, kad vos prieš kelis mėnesius paleista programėlė atsisiųsta jau per 6.000 kartų. Ja naudojasi 78 įmonės.

Ieškantiems darbo registracija „NO-CV“ yra nemokama, o skelbimas įmonei kainuoja nuo 49 Eur.

„NO-CV“ platforma yra sudaryta iš dviejų dalių. Viena yra skirta ieškantiems darbo, kita – darbdaviams. Įmonėms suteikiama prieiga prie atrankos valdymo platformos. Joje galima matyti, kiek kandidatų atitinka darbo pozicijoms keliamus pagrindinius reikalavimus. Didįjį atrankos darbą atlieka algoritmai“, ­– pasakoja G. Vilčiauskas.

Įdarbinimo procesas vyksta trimis etapais. Pirmajame vartotojas pateikia bazinius duomenis apie save. Antrasis etapas – kandidatavimas, kai darbdavys pamato kandidato duomenis. Šiame etape pateikiamas specializuotas klausimynas. Jį parengia įmonė pagal individualius darbo pozicijos reikalavimus.

Trečiame etape algoritmai sureitinguoja kelis kandidatus, kuriuos darbdavys kviečia pabendrauti.

„Ši platforma sutaupo daugybę laiko abiem pusėms. Neseniai atranką platformoje vykdė informacinių technologijų įmonė. Iš viso buvo identifikuoti 326 kandidatai, kurie atitiko pradinius reikalavimus. 15 aplikavo, o su trimis vyko paskutinio etapo pokalbiai. Visas šis procesas užtruko kelias dienas, kai įprastai įmonėje atrankos, su tokiu kandidatų skaičiumi, vykdavo mėnesį“, – tikina startuolio vadovas.

Jis priduria, kad darbo ieškančiam žmogui užsiregistruoti „NO-CV“ programėlėje užtrunka apie minutę. Profilio sukūrimas joje veikia varnelių žymėjimo principu – naudotojas tiesiog turi sudėti jas prie pasirinktų teiginių.


Į šį jauną verslą investavo fondas „70 Ventures“ su dar keturiais verslo angelais Robertu Šalčiu, Sauliumi Rudoku, Gediminu Būda ir latve Liga Treiliha.

„Matome, kad įdarbinimo rinka dar nėra perpildyta, sprendimų poreikis – nemažas. Ši investicija bus skirta įmonės plėtrai Lietuvoje ir už jos ribų. Akivaizdu, kad darbo rinka jau yra pribrendusi pokyčiams, ypač, kai į ją žengia su technologijomis užaugusi karta“, – sako Gytenis Galkis, „70 Ventures” fondo partneris.

Pirmiausia – Skandinavija

G. Vilčiauskas taip pat mini, jog pagrindinis tikslas – išbandyti verslo modelį ir jį įtvirtinti Lietuvoje. Ateities planuose – Skandinavijos rinka, o vėliau – Vakarų Europos.

Tokio tipo platformos idėja, pasak verslininko, kilo iš asmeninės patirties. Vyras 13 metų vadovavo IT įmonei, kurią pardavė vienam Skandinavijos koncernui.

„Pirmąjį istorijoje žinomą gyvenimo aprašymą parašė Leonardas da Vinčis. Ir nuo to laiko šioje srityje mažai kas pasikeitė. Iš patirties žinau, kad niekas nemėgsta rašyti CV ir niekas nemėgsta jų skaityti. Todėl man ir kilo klausimas – kodėl, moderniais laikais, mes vis dar tai darome taip pat, kaip prieš penkis šimtus metų?“ – dėsto startuolio įkūrėjas.

VŽ neseniai rašė, kad „Atviros samdos“ koncepciją palanku išnaudoti tada, kai reikia greitai pasamdyti darbuotojus, kuriems nereikia specifinių įgūdžių užduotims atlikti. Šis samdos būdas dėmesį telkia tik į žmogaus potencialą ir norą dirbti.

„Harvard Business Review“ pabrėžia, kad ši samdos praktika labiausiai tinka gamybos, prekybos, maisto pramonės sektorių bendrovėms, kai naujus komandos narius galima mokyti darbo vietoje.

Prekybos bendrovės Lietuvoje gana dažnai naudoja „Atviros samdos“ metodą.

Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, VŽ komentuoja, kad parduotuvių darbuotojų, logistikos ar maisto gamybos padalinių darbuotojų CV iš kandidatų sulaukia retai. Bendrovės interneto svetainės skiltyje „karjera.maxima.lt“ šalia nurodytų darbo skelbimų yra sudaryta galimybė ieškantiems darbo užpildyti trumpą anketą arba skambinti tiesiai personalo atrankos vadybininkėms.

Įmonėje veikia ir kitos personalo paieškos priemonės. Pvz., programa „Atvesk draugą“, kai esamiems įmonės darbuotojams yra mokamos premijos už surastus kolegas.


bottom of page